De 3D Bar

15x meer resultaat met slechts 15% van het budget door hyperlokale marketing

De 3D Bar legt de zwangerschap vast in een tastbaar 3D miniatuur van de vrouw. Van de vrouw wordt middels een 3D camera een scan gemaakt, welke laag voor laag wordt geprint tot een zwangerschapsbeeldje van 15cm tot 20cm. Op de website is het via Calendly mogelijk een afspraak in de agenda te boeken. De afspraak is fysiek in de studio in Amsterdam en het one-of-a-kind kunstwerk wordt veelal binnen 10 weken via PostNL geleverd.

Situatie

In mei 2022 vond de Negenmaandenbeurs plaats in de RAI Amsterdam. De vierdaagse beurs trok van 11 tot 14 mei ongeveer 40.000 bezoekers. Omdat een aantal concullega’s van De 3D Bar al op de beurs participeerde werd gezocht naar een alternatieve manier om onder de aandacht van de doelgroep te komen rondom dit evenement. De kosten van de standhuur (€1.300 tot €2.800) en inrichting (€1.000 tot €2.000) passen daarnaast niet in het budget van de klant.

Aanpak

De doelgroep, zwangere vrouwen in de leeftijd van 26 tot 37 jaar, is ten tijde van de beurs samen fysiek vindbaar op een fysieke locatie. De belangrijkste uitdaging was dus om hyperlokaal zichtbaar te zijn op mediaplatformen waar de doelgroep op het moment van de beurs zich bevindt.

Onze aanname

Voorafgaand zijn de volgende aannames gesteld bij het beursbezoek:

 1. De doelgroep bevindt zich fysiek op locatie in en rondom de RAI
 2. De doelgroep komt grotendeels met het openbaar vervoer naar de RAI
 3. De doelgroep is tijdens het bezoek aan de beurs online op social media
 4. De doelgroep zoekt tijdens en na de beurs naar producten en merken waar zij die dag door geïnspireerd raken

Onze aanpak

Aan de hand van deze vier aannames is gekozen om onderstaande drie kanalen in te zetten om de doelgroep te bereiken:

 1. Digital Out Of Home (DOOH): schermen op OV locaties rondom de RAI
 2. Social Ads: Facebook en Instagram
 3. Google Ads

1. DOOH

Via CS Digital Media (CSDM) en MyAdbooker hebben we toegang tot DOOH schermen op OV locaties in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Via de SSP MyAdbooker is het mogelijk zelf DOOH inventory in te kopen op OV-station én schermniveau. In de aanname dat de doelgroep veelal met het OV komt (aanname #2), hebben we gekozen om alle schermen op de OV stations RAI en Europaplein in te kopen. Om het mediabudget gericht in te zetten op de doelgroep is gekozen DOOH video’s te draaien rondom openings- en sluitingstijd van de beurs. Dit om, zeker tijdens doordeweekse beursdagen, niet te veel forenzen te bereiken en onnodige kosten te maken. Verder zijn er QR-codes toegevoegd aan de commercials om scans en bezoek naar de actie-landingspagina te stimuleren.

2. Social Ads

Eenmaal op de beurs is de aanname dat de doelgroep regelmatig online is op social media als Facebook en Instagram (aanname #3). Door demografische kenmerken (Vrouw, 26 tot 37 jaar*) te combineren met interesses (Baby, Kinderwagen, etc) en geo-locatie (“Mensen die onlangs op deze locatie zijn geweest”) is de verwachting dat alle zwangere vrouwen in en rondom de RAI via het Facebook netwerk bereikbaar zijn. De doelgroep werd geïnspireerd met videos en images op de timeline en in stories, in lijn met de DOOH uitingen.

*Klantdata: 95% van de boekingen komen van vrouwen tussen 26 en 37 jaar oud

3. Google Ads

Tijdens en na de beurs is de aanname dat de doelgroep vol ideeën naar huis gaat en actief in de zoekmachine op zoek gaat naar “zwangerschapsbeeld laten maken” (aanname #4). Onderweg naar huis wordt wellicht nog een DOOH commercial gezien op het station, is de merknaam top of mind en zoekt men zelfs naar “de 3d bar”. De advertentie intensiteit is tijdens de beurs verhoogd door op geo-locatie rondom de RAI de bids en budgetten met 400% te verhogen. In de text ads wordt verder gerefereerd naar de Negenmaandenbeurs en ook is er een exclusieve 9% kortingsactie met actie landingspagina. 

Verder werd beurs-gerelateerd zoekvolume getarget om het merk De 3D Bar te laden. Denk aan zoektermen als “negenmaandenbeurs” en “9 maandenbeurs aanbiedingen”. Uiteraard ontbrak de Google Ads promotie extensie niet.

Resultaat

In totaal zijn er dit weekend 17 afspraken met 9% korting gemaakt via de actiepagina

 • DOOH: 1 afspraak via de scan van de QR code
 • Social: 5 afspraken via Facebook en Instagram
 • SEA: 11 afspraken via Google Ads

Daarnaast zijn we ook trots om met een beperkt mediabudget (maximaal €1.000) tóch onderstaande te realiseren

 • 30K “play-outs” en naar inschatting van MyAdbooker 65K bereikte personen (impressions) in het DOOH netwerk. Een DOOH scherm kan namelijk door meerdere personen tegelijkertijd bekeken worden.
 • 10K personen van de doelgroep tot gemiddeld 2,8 keer bereikt via Facebook/Instagram
 • 322% toename in merknaam zoekvolume in de regio rondom de RAI
 • 936 impressies in de Negenmaandenbeurs SEA campagne

Bijvangst: van de video viewers in Facebook/Instagram zijn diverse (lookalike) audiences gemaakt die momenteel in de always-on awareness campagnes draaien met succes. Verder zijn de websitebezoekers toegevoegd aan de remarketinglijsten om verder op te volgen met de remarketing campagne(s).

Het wordt pas echt interessant als de kosten per duizend bereikte personen van de campagne wordt vergeleken met de (geschatte) kosten per duizend bereikte personen bij deelname aan de beurs. Zie onderstaand een vergelijking.

 DOOH + Social + SEABeursdeelname*

Kosten

€773€2.300 tot €4.800
Bereikte personen25K (aanname: dezelfde persoon wordt via verschillende media bereikt dus de optelsom van alle kanalen (76K) is incorrect)10K (aanname: 25% van alle bezoekers ziet de stand van De 3D Bar)
Kosten per 1.000 bereikte personen€30

€230 tot €480

667% tot 1.500% hoger

*O.b.v. ruwe inschatting voor de standhuur, standbouw en mogelijk bereikte personen. Verder is het succesratio van beursdeelname niet bekend, als in hoeveel afspraken levert een beursdeelname daadwerkelijk op. Dit is dus buiten beschouwing gelaten in de vergelijking.

Conclusie

Met zeer beperkte middelen (€1.000 mediabudget, uiteindelijk €773 mediakosten) is er zoveel mogelijk publiciteit gerealiseerd, gezien de 25K personen die bereikt zijn via 76K impressies. Het bereik is groter (+150%) en de kosten per bereikte personen aanzienlijk lager (-87% tot -94%) door deze aanpak. Met recht een hyper lokale marketing campagne die naast een groot bereik tegen lage kosten ook tastbaar resultaat heeft gerealiseerd in de vorm van 17 boekingen! 

Heb jij ook een mooi project voor ons?

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vul het formulier in en ik neem contact met jou op. Of bel gerust! 

Marco Koghee
Partner