Web duurzaamheid is een belangrijk onderwerp dat vele aspecten omvat, van technische details tot design en content. Klimaatverandering is een serieuze bedreiging, en het verminderen van onze koolstofvoetafdruk is cruciaal, ook voor websites. Online verkeer heeft een aanzienlijke impact op het milieu en deze impact groeit jaarlijks.
Is de koolstofvoetafdruk van mijn website echt zo groot?
Veel mensen denken niet aan de milieu-impact van online activiteiten. Echter, elke online actie produceert een koolstofvoetafdruk. Digitale technologieën en internetgebruik zijn grote vervuilers door het hoge elektriciteitsverbruik.
Statistieken van Cloudflare Radar tonen aan dat:
• Het internet in 2025 een vijfde van alle elektriciteit in de wereld verbruikt.
• Bijna 30% van het webverkeer botverkeer is.
• Het botverkeer verantwoordelijk is voor ongeveer 6% van de wereldwijde uitstoot van electriciteit.
Elke interactie op je website
Elke online actie, inclusief elke interactie met je website, verbruikt elektriciteit. Wanneer iemand je website bezoekt, maakt hun browser een HTTP-verzoek naar je server, die daarop moet reageren. Dit verbruikt energie aan zowel de server- als de browserkant.
Aan de kant van de host
Websites hebben een hostingprovider nodig die hun server en data host. Deze hosts gebruiken datacenters, waar duizenden computers data verwerken en grote koelingssystemen draaien. Dit verbruikt veel elektriciteit en zorgt voor een aanzienlijke koolstofvoetafdruk.
Vergeet botverkeer niet
Botverkeer, of niet-menselijk verkeer, is goed voor 30% van het totale internetverkeer. Net als bij menselijke bezoekers verbruiken bots energie wanneer ze verzoeken naar je server sturen.
We gebruiken allemaal Google. Misschien gebruiken we Bing, Duckduckgo, Yandex, of andere zoekmachines. Maar moet een Nederlandse website gespiderd worden door Baidu? Daarnaast gebruiken SEO specialisten tools zoals SEMrush, Ahrefs, Majestic en nog veel meer. Elke tool heeft bots die de hele tijd het web crawlen. Moeten alle tools constant jouw website crawlen?
Controleer de koolstofvoetafdruk van je website
Er zijn verschillende koolstofvoetafdrukcalculators beschikbaar. Volgens de Website Carbon Calculator produceert wereldwijd de gemiddelde webpagina ongeveer 0,8 gram CO2 per paginaweergave. Voor een webpagina met 10.000 pageviews per maand is dat 102 kg CO2 per jaar.
Om dit in perspectief te brengen kan dit vergeleken worden met het volgende:
- 96,64 kg CO2 is evenveel CO2 als kokend water voor 13.095 koppen thee.
- 252 kWh energie. Dit is CO2 voor maar liefst tot 21.016 keer het volledige opladen van een gemiddelde smartphone.
- 252 kWh aan energie. Dat is genoeg elektriciteit om een elektrische auto 1.614 km te laten rijden.
Hoe je de koolstofvoetafdruk van je website kunt verminderen
Kies een groene host
Gebruik een groene hostingprovider die duurzame energiebronnen gebruikt en hoge energie-efficiëntie heeft. Controleer je huidige host op de directory van The Green Web Foundation.
Verminder de grootte van je afbeeldingen en video’s
Afbeeldingen dragen het meest bij aan het gewicht van een pagina. Gebruik tools om afbeeldingen te comprimeren en kies de juiste formaten. Vermijd het hosten van video’s op je site en gebruik in plaats daarvan videohostingplatforms.
Controleer regelmatig op overbodige content
Houd het aantal pagina’s op je site bij en verwijder overbodige content. Schrijf duidelijk en beknopt om de tijd die bezoekers op je site doorbrengen te verkorten.
Verminder gegevensoverdracht door:
• Je website technisch lean te maken: Houd je code schoon en eenvoudig, en vermijd overbodige plugins.
• Een CDN te gebruiken: Content Delivery Networks helpen om content sneller te laden door bestanden vanaf een lokale server te serveren.
• Blokkeer bots om onnodig verkeer te verminderen. Identificeer en blokkeer niet-waardevolle bots om energie te besparen.
Verminder onnodig crawlen op je site
Gebruik crawlinstellingen om onnodige URLs, feeds en assets te verwijderen. wat zijn pagina’s die veel worden gecrawled, maar nooit bezoekers krijgen? Als het geen XML-sitemap of robots.txt is, is het waarschijnlijk overbodig.
Bouw snellere websites
Snellere websites verbruiken minder CO2. Dus hoewel het geen crawls bespaart, is het beter voor het milieu.
Elke inspanning helpt
Het verminderen van de koolstofvoetafdruk van je website is wellicht niet je dagelijkse prioriteit, maar het is tijd om te investeren in onze toekomst. Elke inspanning telt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Laten we samenwerken om onze planeet te behouden.
Wil je weten wat voor score jouw website behaalt?
Bij Grow Up Digital zetten we ons elke dag in om onze klanten te laten groeien. Of het nu gaat om het verbeteren van organische vindbaarheid, het verhogen van conversies of het optimaliseren van de duurzaamheid van een website, ons team gaat geen uitdaging uit de weg. Wil je ook impact maken? Neem dan contact op met Grow Up Digital. Laten we samen bekijken hoe we jouw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen. Jouw succes is ons doel!